|
|
|
한국환경생태학회 / v.22, no.3, 2008년, pp.230-240
|
전라남도 구례 농촌지역에서의 단기원격무선추적을 이용한 너구리(Nyctereutes procyonoides koreensis) 한 쌍의 행동권에 관한 연구
( A Brief Report of the Short-Term Home Range Study of a Pair of Raccoon Dogs(Nyctereutes procyonoides koreensis) in a Rural Area of Gurye, Chonnam Province, South Korea Using Radiotracking Method ) |
| 김백준;최태영;박종화;김영준;이항; 서울대학교 수의과대학 야생동물유전자원은행;국립환경과학원 자연생태부 생태복원과;서울대학교 환경대학원 환경계획연구소;서울대학교 수의과대학 야생동물유전자원은행;서울대학교 수의과대학 야생동물유전자원은행;
|
|
|
 |
|
| |
| 초 록 |
| 이 연구의 주된 목적은 구례 농촌지역에 서식하는 1쌍의 너구리(Nyctereutes procyonoides koreensis) 행동권을 측정하고 이전 너구리 연구와 비교하는데 있다. 원격무선추적은 2개체의 너구리를 이용하여 2개월 간격(2000년 6, 8, 10, 12월)으로 2일씩 주기적으로 수행되었다. 모니터링 기간 동안, 무선추적은 주간과 야간에 걸쳐 보통 $1{sim}3$시간 간격으로 실시되었다. 전체 $46{sim}64$개의 무선추적 자료의 분석 결과는 95% 최소볼록다각형(MCP) 방법에서 1쌍의 너구리의 전체행동권 크기가 $0.41km^2$, 평균행동권 크기가 $0.32km^2$임을 보여주었다. 암컷과 수컷의 행동권은 상당 부분 중첩되었고(약 $70{sim}95%$), 행동권 크기는 서로 유사한 양상을 나타내었다. 그러나 주간$(0.01km^2)$과 야간$(0.35km^2)$의 행동권 크기는 매우 큰 차이를 보였고, 여름$(0.56km^2)$에 가장 컸지만 겨울$(<0.01km^2)$에 가장 작았다. 추가적으로, 1쌍의 너구리는 1개의 핵심지역과 4개의 서로 다른 섭식지역들을 가지고 있었다. 결론적으로, 동일한 개체들을 이용하여 하루 동안 더 빈번한 추적 수와 더 긴 추적 간격을 이용한 이 너구리 행동권 자료는 하루 동안 덜 빈번한 추적 수와 더 짧은 추적 간격을 이용한 이전의 연구와 매우 유사한 결과를 보여 주었다. |
|
| The primary aim of this study is to estimate the home range of a pair of raccoon dogs(Nyctereutes procyonoides koreensis) and to compare with the previous study of raccoon dogs in a rural area of Gurye, the southern part of South Korea. Radiotracking was regularly carried out on 2 raccoon dogs for 2 days every 2 months(in June, August, October and December, 2006). During the 2 days, radiotracking was usually conducted every $1{sim}3$ hours through day and night. The analysis of tracking data with a total of $46{sim}64$ bearings showed that the total home range size of the pair was $0.41km^2$, and mean home range size was $0.32km^2$ by 95% minimum convex polygons(MCP) estimate. The home ranges of the male and female were largely overlapping(about $70{sim}95%$), and the sizes were not very much different from each other. However, there was a big difference between day $(0.01km^2)$ and night-time $(0.35km^2)$ home ranges, and it was largest in summer$(0.56km^2)$ and smallest in winter $(<0.01km^2)$. In addition, the home range of the pair included 1 core area and 4 different feeding areas. In conclusion, our raccoon dog home range data using the same individuals but with more frequent bearings per day and more extended tracking intervals still showed very similar results to the previous study with less frequent bearings per day and more extensive tracking days. |
| |
| 키워드 |
| 암수의 행동권;주야간의 행동권;계절적 행동권;HOME RANGE OF MALE AND FEMALE;HOME RANGE IN DAY AND NIGHT-TIME;SEASONAL HOME RANGE; |
| |
|
|
 |
|
한국환경생태학회지 / v.22, no.3, 2008년, pp.230-240
한국환경생태학회
ISSN : 1229-3857
UCI : G100:I100-KOI(KISTI1.1003/JNL.JAKO200827651796243)
언어 : 영어 |
|
| 논문 제공 : KISTI 한국과학기술정보연구원 |
|
|
|
|
|
|